Fascias: documentaire over de kostbare bondgenoten van ons organisme:
Verbaasd als ik ben over de schoonheid en intelligentie van het menselijk lichaam in al zijn dimensies (fysiek-mentaal-psychisch), wil ik graag deze fascinerende documentaire met u delen over fasciae, de “verborgen en kostbare bondgenoten van ons lichaam” waar we bij elke MLC©-sessie mee kennismaken.
Zie ook: https://www.arte.tv/fr/videos/070788-000-A/les-allies-caches-de-notre-organisme/
Focus op ons fascieweefsel (bindweefsel), dat de volgende lichaamsdelen op een compacte en onregelmatige manier omringt als een verband: onze organen, onze spieren, onze botten. Dit ondergewaardeerde maar toch vitale orgaan krijgt steeds meer belangstelling van medische onderzoekers en voedt hun hoop.
Meer dan dertig jaar geleden stak fasciatherapie voor het eerst in het Westen de kop op als een vorm van alternatieve geneeskunde, maar tot voor kort was het aan de beoefenaars en patiënten om een grotendeels genegeerd deel van het publiek te exploreren. Het fascieweefsel, dat als een dicht en onregelmatig verband om onze lichaamsdelen (onze organen, spieren en botten) heen zit, mag zich de voorbije tien jaar in een groeiende belangstelling verheugen. Dit reusachtige netwerk van witte vezels, dat al deze lichaamsdelen met elkaar verbindt en ze vooral in staat stelt samen te functioneren, vormt nog steeds een groot mysterie voor de wetenschap, al begint het een aantal van zijn mogelijkheden te openbaren dankzij de studies van verschillende pioniers die hier worden geïnterviewd, met name anatomen en artsen.
Fascia zijn zichtbaar op een echografie, gevoelig voor acupunctuur en manuele druk, worden gemakkelijk beschadigd door stress en gebrek aan lichaamsbeweging en kunnen inderdaad een onbekende oorzaak vormen van vele ziekten, waaronder (al dan niet chronische) rugpijn. De verbreding van de kennis op dit gebied zal dus naar alle waarschijnlijkheid nieuwe therapeutische mogelijkheden openen, ook in de strijd tegen kanker. Van Harvard tot Padua, over Mannheim en Heidelberg, vat deze fascinerende studie samen wat de wetenschap tegenwoordig weet over dit vitale bindweefsel en waar het op hoopt.